About Me

My photo
mentelaah bknlah satu kegemaran namun demi tanggungjawab ku gagahkn jua. menuntut di IIUM, biotech chemical engin. sentiasa tersenyum & tidak lokek berkongsi ilmu. namun awas!! aku umpama mawar berduri~~

~~singgah jap~~

ada org ckp hidup umpama roda
tp bagi diri ku
hidup seperti men dam ular
sgt r sukar nk berjaya n berada di puncak
tp sgt la senang tergolek2 jatuh ke bawah
hanya org yg brani n x mudah putus asa je mampu tamatkn permainan

4.8.12

Pudarnya Pesona Cleopatra

nukilan : Habiburrahman El Shirazy

ternyata novel ini menyedarkan aku mengenai sesuatu. betapa kecantikan wajah dan luaran tiada bererti tanpa kecantikan dari hati yg murni.

"mengisahkan seorang lelaki yang terpaksa berkahwin dengan seorang wanita atas pilihan ibu. malangnya cinta si lelaki bukan untuk si isteri. kerana pernah menuntut di tanah arab, hatinya lebih berimpian untuk memperisterikan seorang gadis berketurunan Cleopatra. sedangkan dia telah dianugerahkan dengan seorang isteri yang cukup sempurna amalan agamanya. sedikit pun tidak merungut atas layanan si suami yang ala kadar.
Allah telah memberi petunjuk kepada si lelaki ini. pengalaman daripada rakan-rakan yang pernah memperisterikan wanita berketurunan Cleopatra ternyata menyedarkan si lelaki. ujar mereka, ye, gadis-gadis dari tanah arab memang cantik dan tiada tandingnya. namun, itu hanya luaran. mereka lebih memilih harta dan mementingkan diri sendiri.
disaat si lelaki mulai jatuh cinta kepada si isteri yang berada di kampung kerana ingin melahirkan, ternyata dia sudah terlewat. si isteri telah kembali kepada Pencipta. mengalir air mata darah sekalipun tiada gunanya. mungkin si isteri tidak secantik gadis berketurunan Cleopatra namun dirinya diselimuti kecantikan agama yang suci."

ingatan buat ku dan semua : hiasi diri dengan peribadi yang murni lagi suci~ 


No comments:

Post a Comment

mereka = cinta hati saya!!

mereka = cinta hati saya!!
mom n dad d best in d world!!

my lovely brothers~

teman, sahabat dan rumets

hahahah~~