About Me

My photo
mentelaah bknlah satu kegemaran namun demi tanggungjawab ku gagahkn jua. menuntut di IIUM, biotech chemical engin. sentiasa tersenyum & tidak lokek berkongsi ilmu. namun awas!! aku umpama mawar berduri~~

~~singgah jap~~

ada org ckp hidup umpama roda
tp bagi diri ku
hidup seperti men dam ular
sgt r sukar nk berjaya n berada di puncak
tp sgt la senang tergolek2 jatuh ke bawah
hanya org yg brani n x mudah putus asa je mampu tamatkn permainan

28.4.12

bila final exam menjelang

pengkaji : mindteddy.blogspot.com
tajuk kajian : tinkah laku dan sikap para pelajar dikala final exam semakin hampir
cara kajian : pemerhatian dari sepasang mata, pengalaman diri sendiri dan kenalan rapat

keputusan:
1. mulalah terkejar kesana sini, jumpa lecturer, discussion sebab nak siapkan projek, assignment yg nak kene hantar sebelum final exam.

2. muka masing-masing da start tegang, nak senyum pun payah kadang-kadang. sampaikan member nak tegur pun takut. ditambah lagi dengan jerawat yg membiak sakan kat muka. nampak sangatlah ke'tention'an nye.

3. stok kopi and nescafe 3 in 1 menjadi pilihan. yela,,nak stay up sampai pagi. lepas tu mata pun bertukar jadi mata panda.

4. selera makan bertambah dan ada tu tak de selera nak makan sangat. yg ini depends on individu. ada segelintir pelajar pantang nampak makanan sumbat je. alasannya, tention lah!! ada sesetengah tu pulak sampai kurus mendadak sebab stress tak lalu nak makan walaupun yg de depan mata makanan paling sedap di alam semester.

5. bilik dah macam tongkang pecah. al-maklum lah penuh bersepah dengan kertas-kertas, buku-buku. jangan haraplah nak sapu bilik. tapi yg rajin tu de jugak lah sapu-sapu lantai.

rumusan:
dari pemerhatian yg dilakukan, dapat disimpulkan bahawa final exam telah mendatangkan impact yg sangat besar kepada sekalian pelajar termasuk saya. sebenarnya banyak lagi keputusan perubahan sikap pelajar yg diperolehi dari kajian yg tidak diiktiraf  dan tidak disponsor dari mana-mana pihak ini. sekadar suka-suka dan tiada yg terasa.

p/s : didoakan selamat menjawab soalan final exam dengan jayanya dan selamat berjuang!! ;)

24.4.12

hati dan jantung

hati yg kembali berperasaan dan jantung yg kembali berdegup.
alhamdulliah~ syukur masih diberi peluang bernafas dan menikmati hidup.
hati dan jantung, sering disalah tafsir dan mengelirukan. gara-gara "heart" yg diterjemahkan "hati" dalam ayat "you in my heart"---> "kau didalam hatiku".
sedangkan, "heart" = "jantung" and "liver" = "hati".

bukanlah nak jadi guru bahasa, cuma sekadar mukadimah. :)
hidup terasa bosan, no excitement. hari-hari pun buat bende yg sama. tidur, bangun, class, makan, assignments, tests, tidur. pusingan pola hidup yg sama. mujur ada novel baru yg boleh dibaca. seperti biasa, tulisan ramlee awang murshid menjadi pilihan. "seksyen 302".

jalan cerita yg menarik, thriller, pembunuhan dan bermain dengan minda. psycho!! baru seminggu baca dan xsampai separuh buku pun, pembacaan perlu diberhentikan sementara waktu. mana tidaknya, sampai terbawak-bawak dalam mimpi. dua hari berturut-turut pulak tu. terlebih psycho!! but interesting is i knew that my heart (jantung) still beating. :)

sebab nak naturalkan balik minda, pinjam novel cinta milik si roommate. yang ni lagi parah! terlebih feeling. once you start reading you cannot stop. "si mangkuk tingkat" punya jalan cerita yg cliche macam novel cinta yg lain. dua orang yg berbeza jantina, pantang jumpa asik gaduh, tiba-tiba terpaksa kahwin sebab pilihan keluarga sebab the parents kawan baik, adalah conflict sikit, akhirnya happy ending~ dah tau sangat dah jalan cerita tapi masih juga baca sampai khatam dan siap mimpi-mimpi, berangan-berangan scene dalam novel tu. but important thing is i knew that i still have the feeling (hati).. ;)

p/s : hati yg menentukan baik buruknya keperibadian kita, tapi jantung organ terpenting dalam badan yg memberi peluang kita melihat dunia 1 hari lagi. :)

mereka = cinta hati saya!!

mereka = cinta hati saya!!
mom n dad d best in d world!!

my lovely brothers~

teman, sahabat dan rumets

hahahah~~