About Me

My photo
mentelaah bknlah satu kegemaran namun demi tanggungjawab ku gagahkn jua. menuntut di IIUM, biotech chemical engin. sentiasa tersenyum & tidak lokek berkongsi ilmu. namun awas!! aku umpama mawar berduri~~

~~singgah jap~~

ada org ckp hidup umpama roda
tp bagi diri ku
hidup seperti men dam ular
sgt r sukar nk berjaya n berada di puncak
tp sgt la senang tergolek2 jatuh ke bawah
hanya org yg brani n x mudah putus asa je mampu tamatkn permainan

28.2.11

special edition :- practical training (last episode)

hati yang kecewa sedikit pun tidak mencemarkan aktiviti kami malam itu. cultural night sememangnya sinonim dengan aktiviti perkhemahan. jadual asal iaitu blind trail telah ditukar ke acara cultural night atas sebab-sebab tertentu. tugasan, setiap kumpulan perlu menyediakan persembahan nyanyian,lakonan atau dikir barat bertemakan LANTERN atau pelita, lampu. aktiviti ini sangat menguji kreativiti kami dalam mencetuskan idea dalam masa yang singkat. kumpulan aku telah diminta untuk berlakon. idea dan keringat diperah bagi merealisasikan lakonan yang cemerlang. (ala kadar je sebenarnya)

akhirnya, jam 9 malam acara dimulakan. dan terkejutnya kami apabila diminta menjadi kumpulan pertama yang membuat persembahan. dengan lakonan berkonsepkan LANTERN kami mengisahkan perjalanan seorang pelajar miskin yang bercita-cita menggapai kejayaan. sejujurnya, persembahan kami yang terbaik kerana mempunyai input dan output yang disampaikan dengan cara yang berkesan. (memang suka puji diri sendiri). cultural night malam itu turut diceriakan oleh salah seorang AT: abang zack. berakhirnya malam kebudayaan, namun sebelum beradu, kami diminta untuk bekerjasama dan merangka jadual untuk berjaga malam (sentry). "sangat indah" apabila kumpulan kami terpaksa berjaga pada waktu 2-3 pagi. memandangkan ahli kumpulan ku 9orang, aku telah membahagikan kepada 2 kumpulan kecil untuk berkawal setiap setengah jam. alhamdulillah, tiada perkara aneh berlaku. (keadaan terkawal)

hari terakhir dan aktiviti hari ini yang sangat dinanti oleh setiap peserta. setelah bersarapan mee goreng bodoh bak kata aida (chef kami), jam 8.30 kami dibawa ke sungai untuk acara water tubing, first aid, cross river with rope and cross river without rope. pengalaman baru dan menarik buat diri aku. sesungguhnya aku tidak tahu berenang, sedikit sebanyak membuatkan aku cuak dan tidak yakin, takut lemas. namun aku percaya dengan kemampuan diriku yang suka mencuba. ditambah dengan kehadiran trainers yang berpengalaman. sangat seronok dan bersyukur tiada kejadian malang yang terjadi. (lebam-lebam 1 badan je). 

ditengah hari itu (20/2) acara terakhir berakhir dan setelah jamuan makan yang ditaja oleh trainers, kami bersiap-siap, mengemas untuk pulang. pada acara penutup itulah penyampaian hadiah dilangsungkan. keputusannya : group 4- acara compass and bearing, kumpulan terbaik : group 4 dan group 3. 

my hapening group 4!!



kemeriahan masak2
walaupun penat namun ini telah memberi aku seribu satu pengalaman baru yang sukar ditafsir dengan kata. terima kasih kepada kesemua ahli group 4 : cah, falah, aida, fara, shud, fifi, nik, rina yang sangat memberi kerjasama sepanjang camping ini. terima kasih jua buat cikgu rosly (trainer) dan bro. sidek (AT) yang sentiasa membantu. tidak dilupa buat group 5(rakan-rakan dari section2) yang turut memberi kerjasama. ini satu pengalaman yang sangat membanggakan aku. 




aktiviti membina gadget 
balik!!!!



all the section 2

~berposing sebelum meneruskan perjalanan pulang~


        -END-               

23.2.11

special edition :- practical training (cont)

hari kedua di teratak riverview sangat menduga iman dan kekuatan fizikal serta menguji kesabaran. panasnya terik sang mentari hampir membuatkan aku rebah dipenghujung hari. namun, kekuatan puteri-puteri itu menyuntik kembali keazaman diriku. (sesungguhnya panas mentari di dunia hanya serpihan panas api neraka)

selesai menjamu selera ditengahari itu dan bersolat, kami diberi tugasan mengenalpasti bearing dan jarak setiap checkpoint yang telah dipilih. daripada 9checkpoint, hanya 5checkpoint sahaja dipilih dengan laluan checkpoint yang berbeza untuk setiap kumpulan. disinilah kemahiran menggunakan compass dan kepakaran mengagak sangat diperlukan. sinaran mentari semakin menyucuk kulit. kelihatan sekalian puteri-puteri sudah semakin kehilangan tenaga.

setelah aktiviti itu berakhir, terus sahaja aktiviti riadah bersambung. (sukaneka). 3 acara dimainkan iaitu cari gula-gula dalam tepung, baling belon dan saham-saham. aku secara personalnya tidak berapa nak amek bahagian sangat memandangkan kudratku semakin lemah dek dihakis terik mentari yang seumpama membakar kulit. dipenghujung acara, terjadinya satu tragedi yang hampir membuatkan kesemua peserta dihukum walaupun hanya segelintir kecil sahaja yang melanggar arahan. (aku mula sebak)

ternyata tragedi itu telah menyebabkan puteri-puteri itu semakin bertambah meluat terhadap insan itu. ketika juadah malam disediakan, masing-masing cuba membuat selamber tapi kehadiran insan itu telah benar-benar menjadikan suasana masak-masak tidak segembira tengahari tadi. ia melibatkan perasaan dan aku sendiri telah hanyut dengan perasaan sendiri..(sebak hingga airmata mengalir tanpa sedar). kesannya, jamuan malam itu tanpa suara-suara gembira.

p/s : masih tiada gambar, mungkin di entry akan datang

--------bersambung lagi-----------

22.2.11

special edition :- practical training

hujung minggu lalu aku telah mencipta satu memoir buat diri aku sendiri. setelah bertahun-tahun aku tinggalkan zaman kelasakan itu. siapa sangka tatkala ramai yang meragui kreadibiliti aku sabagai ketua, alhamdulillah group aku dinobatkan kumpulan terbaik dan juga satu-satunya pasukan yang memenangi untuk acara compass and bearing. (kemenangan sipi,,1/5)

ini adalah umpama mimpi menjadi nyata!! sehari sebelum aku dan kesemua 83 orang pelajar skill-recreation1 bertolak ke teratak riverview di tanjung malim, aku telah bermimpi mengenai kemenangan besar itu. namun, aku merahsiakannya dari ahli-ahli kumpulan aku. bimbang fokus mereka terganggu. sebagai ketua pasukan aku bertanggungjawab memikul tugasan yang sangat berat. juga menjaga keselamatan, perasaan dan hati mereka. bagi aku, mereka sedikit pun tidak mendatangkan sebarang masalah pada aku. malah, mereka memberikan kerjasama yang sangat membanggakan. al-maklumlah..semua ahli terdiri daripada puteri-puteri uia..(semua perempuan daa)

dari uia, kami bertolak sebelah malam (18hb 2) dan tiba di sana jam 12malam. namun, perjalanan tidak terhenti disitu. kami perlu berjalan kaki menyusuri jalan yang gelap, dikanan kiri hanyalah rimbunan hutan, pondok-pondok usang dan tanah perkuburan lama!! aku sedikit beruntung kerana tidak perlu berjalan kaki, namun amanah berat tergalas apabila 5 orang ketua kumpulan diberi tugasan menguruskan barang-barang perkhemahan yang diangkut menggunakan lori. sedangkan dengan menaiki lori perjalanan selama 20minit, ini pasti sangat jauh buat rakan-rakan yang perlu berjalan kaki..(1jam). setiba di lokasi perkhemahan, aduhai~~perlu melintasi jambatan gantung!! menangislah aku tak berlagu...

memandangkan hari sudah lewat pagi, aktiviti dikala itu adalah dirikan khemah,solat isyak, rehat dan tidur.
dihari kedua dimulakan dengan solat subuh berjamaah, kemudian bersarapan mudah, jimat dan mengenyangkan (roti dan tuna). aktiviti pertama dihari kedua, camp management dan tugasan kumpulan ku mendirikan  gadget berkolaborasi bersama kumpulan 5 (kumpulan lelaki dari section 2 a.k.a section aku lerr).
memang sangat mencabar apabila terdapat segelintir ahli yang tidak berapa nak bertanggungjawab. (skip!!)
setelah itu, bergotong royong menyediakan makanan tengahari. ala-ala main masak-masak ketika zaman kanak-kanak dahulu. benar-benar mengembalikan nostalgia. (sardin, telur dadar, sayur campur). mungkin terdapat segelintir manusia yang mengatakan bahawa makanan itu tidak sedap!! bagi aku, seandainya dia menghargai pertolongan dan susah payah insan lain, pasti dia tidak akan mengutuk makanan itu. (kecewa). 

p/s : gambar-gambar menarik menyusul di entry akan datang.

-----continue-------

5.2.11

episode 12 :- tunda

seminggu yang lalu ~~
tidak sabar rasa hati untuk pulang ke rumah 
tidak sabar untuk menyambut kepulangan mereka
namun, setiba dirumah mendapat khabar yang menghampakan
mereka menunda penerbangan pulang 
alasannya kerana ingin menjimatkan kos
lagi, pengurusan kontena mengambil masa
dan akhirnya 
aku yang tidak berpeluang menyambut kepulangan mereka
hari ini ~~
kepulangan yang telah dijanjikan
tanggal 11 feb 2011
tetapi aku sudah kembali ke dunia ilmu

mereka = cinta hati saya!!

mereka = cinta hati saya!!
mom n dad d best in d world!!

my lovely brothers~

teman, sahabat dan rumets

hahahah~~