About Me

My photo
mentelaah bknlah satu kegemaran namun demi tanggungjawab ku gagahkn jua. menuntut di IIUM, biotech chemical engin. sentiasa tersenyum & tidak lokek berkongsi ilmu. namun awas!! aku umpama mawar berduri~~

~~singgah jap~~

ada org ckp hidup umpama roda
tp bagi diri ku
hidup seperti men dam ular
sgt r sukar nk berjaya n berada di puncak
tp sgt la senang tergolek2 jatuh ke bawah
hanya org yg brani n x mudah putus asa je mampu tamatkn permainan

6.10.11

"when the time flies"

im still here  -----> uia
still in the same major -----> engineering biotech chemical
with the same relation -----> friends, books, him 

the changes only the time~ 

-just dont know what im talking about-










17.9.11

episode 15 : kisah hati

hati ini tiada siapa yang tahu
hati ini memang sukar untuk dimengerti
hati ini ku pendam luka nan lara
kerana ku percaya
hati ini pasti ada yang memahami
----------------------------------------------------------------------------------------
jarum terus berpusing, menginjak masa tanpa sedikit pun menanti kita. dan aku masih disini. meneruskan perjalanan dan perjuangan. pengorbanan mereka tidak harus aku persiakan. perjanjian yang dulu aku noktahkan berat hati untuk aku tunaikan. semakin takut untuk aku hadapi masa hadapan. 

16.6.11

hobi 1 : novel, novel, novel

Bermulanya kisah, aku tidak suka membaca. Cukuplah longgokan buku teks yang tidak pernah khatam dibaca ketika sekolah dahulu. Jauh sekali untuk membaca novel. Namun tanpa sedar, bermula dengan membaca sekadar suka-suka, kini menjadi 1hobi. Malah, aku memiliki koleksi novel ku sendiri. Hanya hasil tulisan Ramlee Awang Murshid dan Habiburrahman el Shirazy sahaja yang menjadi pilihan hati. 


kenapa???
baca dan hayati serta mengertilah dengan mata hati, pasti anda dapat memberikan jawapanny


so :- relax, lepak and enjoy!! 

1.4.11

episode 14 :- tabahlah hati

apabila direnung, ditilik dan dihitung, sudah terlalu lama aku berkampung di "sini". sinar keceriaan di wajah yang dahulunya ikhlas terpamer, kini seolah hanya mampu tersenyum paksa. cuma kekadang ketawa riang tatkala bergurau senda bersama rakan-rakan. kehidupan yang dialami tidak seperti yang diimpi. benar!! REALITI TIDAK SEMANIS MIMPI~~ 

bukanlah menyesali setiap ketentuan, namun percaturan hidup yang tiada penghujung membuat diri selalu rebah. persoalan : "mengapa??" "kenapa??" seperti tiada jawapan. "kalaulah~~" perkataan yang diharap mampu memusingkan semula waktu. itulah juga bukti diri sedang menyesal. 

hati semakin rapuh. jiwa semakin kecut. gayanya seperti hilang arah tujuan kerana yang terang kian pudar. semangat yang dahulunya membara semakin padam. harusbagaimana lagi supaya hati ini terus tabah diketika ini, esok dan seterusnya. TABAHLAH HATI walaupun hanyut bersama gelora yang semakin berliku deras. 

7.3.11

my mision : lesen 1

sudah lama hasrat untuk mempunyai lesen disimpan. namun baru sekarang pintu hati terbuka.selama ini, keyakinan untuk memandu kurang dalam diri. kerana bercita-cita memiliki kereta impian aku bulatkan tekad, genggamkan harapan untuk memiliki lesen memandu.

2 minggu lepas aku mendaftar di sekolah memandu SKEM. menghadiri kursus 5jam. dan semalam aku menduduki ujian berkomputer. alhamdulillah lulus dengan cemerlang. bersama-sama shud dan fara, kami teruskan misi ke peringkat seterusnya.

2.3.11

episode 13 :- air oh air!

air
tanpa mu hidup ku kontang
sekontang sahara yang kering
betapa aku perlukan kamu
untuk sempurnakan wuduk ku
jua menghilangkan dahaga ku

air
hilang mu tanpa amaran
di saat aku benar-benar perlukan kamu
oh air!!
kembalilah segera
kerana
sebaldi air yang telah ku tadah semakin surut
mujur masih ada tangki yang masih berisi kamu
mampulah menyegarkan diri ku yang semakin layu

air
ketiadaan mu memberi pengajaran
betapa aku perlu mengahargai dirimu
jangan membazir
gunalah dengan bijak
berjimatlah

oh air!!
aku perlu kamu~~


p/s : entry ini dikarang tatkala mahalah nusaibah,iium terputus bekalan air.
        ini adalah kisah benar.

28.2.11

special edition :- practical training (last episode)

hati yang kecewa sedikit pun tidak mencemarkan aktiviti kami malam itu. cultural night sememangnya sinonim dengan aktiviti perkhemahan. jadual asal iaitu blind trail telah ditukar ke acara cultural night atas sebab-sebab tertentu. tugasan, setiap kumpulan perlu menyediakan persembahan nyanyian,lakonan atau dikir barat bertemakan LANTERN atau pelita, lampu. aktiviti ini sangat menguji kreativiti kami dalam mencetuskan idea dalam masa yang singkat. kumpulan aku telah diminta untuk berlakon. idea dan keringat diperah bagi merealisasikan lakonan yang cemerlang. (ala kadar je sebenarnya)

akhirnya, jam 9 malam acara dimulakan. dan terkejutnya kami apabila diminta menjadi kumpulan pertama yang membuat persembahan. dengan lakonan berkonsepkan LANTERN kami mengisahkan perjalanan seorang pelajar miskin yang bercita-cita menggapai kejayaan. sejujurnya, persembahan kami yang terbaik kerana mempunyai input dan output yang disampaikan dengan cara yang berkesan. (memang suka puji diri sendiri). cultural night malam itu turut diceriakan oleh salah seorang AT: abang zack. berakhirnya malam kebudayaan, namun sebelum beradu, kami diminta untuk bekerjasama dan merangka jadual untuk berjaga malam (sentry). "sangat indah" apabila kumpulan kami terpaksa berjaga pada waktu 2-3 pagi. memandangkan ahli kumpulan ku 9orang, aku telah membahagikan kepada 2 kumpulan kecil untuk berkawal setiap setengah jam. alhamdulillah, tiada perkara aneh berlaku. (keadaan terkawal)

hari terakhir dan aktiviti hari ini yang sangat dinanti oleh setiap peserta. setelah bersarapan mee goreng bodoh bak kata aida (chef kami), jam 8.30 kami dibawa ke sungai untuk acara water tubing, first aid, cross river with rope and cross river without rope. pengalaman baru dan menarik buat diri aku. sesungguhnya aku tidak tahu berenang, sedikit sebanyak membuatkan aku cuak dan tidak yakin, takut lemas. namun aku percaya dengan kemampuan diriku yang suka mencuba. ditambah dengan kehadiran trainers yang berpengalaman. sangat seronok dan bersyukur tiada kejadian malang yang terjadi. (lebam-lebam 1 badan je). 

ditengah hari itu (20/2) acara terakhir berakhir dan setelah jamuan makan yang ditaja oleh trainers, kami bersiap-siap, mengemas untuk pulang. pada acara penutup itulah penyampaian hadiah dilangsungkan. keputusannya : group 4- acara compass and bearing, kumpulan terbaik : group 4 dan group 3. 

my hapening group 4!!



kemeriahan masak2
walaupun penat namun ini telah memberi aku seribu satu pengalaman baru yang sukar ditafsir dengan kata. terima kasih kepada kesemua ahli group 4 : cah, falah, aida, fara, shud, fifi, nik, rina yang sangat memberi kerjasama sepanjang camping ini. terima kasih jua buat cikgu rosly (trainer) dan bro. sidek (AT) yang sentiasa membantu. tidak dilupa buat group 5(rakan-rakan dari section2) yang turut memberi kerjasama. ini satu pengalaman yang sangat membanggakan aku. 




aktiviti membina gadget 
balik!!!!



all the section 2

~berposing sebelum meneruskan perjalanan pulang~


        -END-               

23.2.11

special edition :- practical training (cont)

hari kedua di teratak riverview sangat menduga iman dan kekuatan fizikal serta menguji kesabaran. panasnya terik sang mentari hampir membuatkan aku rebah dipenghujung hari. namun, kekuatan puteri-puteri itu menyuntik kembali keazaman diriku. (sesungguhnya panas mentari di dunia hanya serpihan panas api neraka)

selesai menjamu selera ditengahari itu dan bersolat, kami diberi tugasan mengenalpasti bearing dan jarak setiap checkpoint yang telah dipilih. daripada 9checkpoint, hanya 5checkpoint sahaja dipilih dengan laluan checkpoint yang berbeza untuk setiap kumpulan. disinilah kemahiran menggunakan compass dan kepakaran mengagak sangat diperlukan. sinaran mentari semakin menyucuk kulit. kelihatan sekalian puteri-puteri sudah semakin kehilangan tenaga.

setelah aktiviti itu berakhir, terus sahaja aktiviti riadah bersambung. (sukaneka). 3 acara dimainkan iaitu cari gula-gula dalam tepung, baling belon dan saham-saham. aku secara personalnya tidak berapa nak amek bahagian sangat memandangkan kudratku semakin lemah dek dihakis terik mentari yang seumpama membakar kulit. dipenghujung acara, terjadinya satu tragedi yang hampir membuatkan kesemua peserta dihukum walaupun hanya segelintir kecil sahaja yang melanggar arahan. (aku mula sebak)

ternyata tragedi itu telah menyebabkan puteri-puteri itu semakin bertambah meluat terhadap insan itu. ketika juadah malam disediakan, masing-masing cuba membuat selamber tapi kehadiran insan itu telah benar-benar menjadikan suasana masak-masak tidak segembira tengahari tadi. ia melibatkan perasaan dan aku sendiri telah hanyut dengan perasaan sendiri..(sebak hingga airmata mengalir tanpa sedar). kesannya, jamuan malam itu tanpa suara-suara gembira.

p/s : masih tiada gambar, mungkin di entry akan datang

--------bersambung lagi-----------

22.2.11

special edition :- practical training

hujung minggu lalu aku telah mencipta satu memoir buat diri aku sendiri. setelah bertahun-tahun aku tinggalkan zaman kelasakan itu. siapa sangka tatkala ramai yang meragui kreadibiliti aku sabagai ketua, alhamdulillah group aku dinobatkan kumpulan terbaik dan juga satu-satunya pasukan yang memenangi untuk acara compass and bearing. (kemenangan sipi,,1/5)

ini adalah umpama mimpi menjadi nyata!! sehari sebelum aku dan kesemua 83 orang pelajar skill-recreation1 bertolak ke teratak riverview di tanjung malim, aku telah bermimpi mengenai kemenangan besar itu. namun, aku merahsiakannya dari ahli-ahli kumpulan aku. bimbang fokus mereka terganggu. sebagai ketua pasukan aku bertanggungjawab memikul tugasan yang sangat berat. juga menjaga keselamatan, perasaan dan hati mereka. bagi aku, mereka sedikit pun tidak mendatangkan sebarang masalah pada aku. malah, mereka memberikan kerjasama yang sangat membanggakan. al-maklumlah..semua ahli terdiri daripada puteri-puteri uia..(semua perempuan daa)

dari uia, kami bertolak sebelah malam (18hb 2) dan tiba di sana jam 12malam. namun, perjalanan tidak terhenti disitu. kami perlu berjalan kaki menyusuri jalan yang gelap, dikanan kiri hanyalah rimbunan hutan, pondok-pondok usang dan tanah perkuburan lama!! aku sedikit beruntung kerana tidak perlu berjalan kaki, namun amanah berat tergalas apabila 5 orang ketua kumpulan diberi tugasan menguruskan barang-barang perkhemahan yang diangkut menggunakan lori. sedangkan dengan menaiki lori perjalanan selama 20minit, ini pasti sangat jauh buat rakan-rakan yang perlu berjalan kaki..(1jam). setiba di lokasi perkhemahan, aduhai~~perlu melintasi jambatan gantung!! menangislah aku tak berlagu...

memandangkan hari sudah lewat pagi, aktiviti dikala itu adalah dirikan khemah,solat isyak, rehat dan tidur.
dihari kedua dimulakan dengan solat subuh berjamaah, kemudian bersarapan mudah, jimat dan mengenyangkan (roti dan tuna). aktiviti pertama dihari kedua, camp management dan tugasan kumpulan ku mendirikan  gadget berkolaborasi bersama kumpulan 5 (kumpulan lelaki dari section 2 a.k.a section aku lerr).
memang sangat mencabar apabila terdapat segelintir ahli yang tidak berapa nak bertanggungjawab. (skip!!)
setelah itu, bergotong royong menyediakan makanan tengahari. ala-ala main masak-masak ketika zaman kanak-kanak dahulu. benar-benar mengembalikan nostalgia. (sardin, telur dadar, sayur campur). mungkin terdapat segelintir manusia yang mengatakan bahawa makanan itu tidak sedap!! bagi aku, seandainya dia menghargai pertolongan dan susah payah insan lain, pasti dia tidak akan mengutuk makanan itu. (kecewa). 

p/s : gambar-gambar menarik menyusul di entry akan datang.

-----continue-------

5.2.11

episode 12 :- tunda

seminggu yang lalu ~~
tidak sabar rasa hati untuk pulang ke rumah 
tidak sabar untuk menyambut kepulangan mereka
namun, setiba dirumah mendapat khabar yang menghampakan
mereka menunda penerbangan pulang 
alasannya kerana ingin menjimatkan kos
lagi, pengurusan kontena mengambil masa
dan akhirnya 
aku yang tidak berpeluang menyambut kepulangan mereka
hari ini ~~
kepulangan yang telah dijanjikan
tanggal 11 feb 2011
tetapi aku sudah kembali ke dunia ilmu

26.1.11

special edition :- skill yang mencabar 2

cara-cara nak guna kompas dah tau.. adab-adab dan cara beribadah ketika di dalam hutan pun dah diterangkan. tibalah giliran group aku untuk present about recreation ethics iaitu moral value yang perlu ada dan perlu dipatuhi ketika didalam hutan in order to get the best and comfort activities. 

.:7 principles Leave No Trace:.
plan ahead and prepare
travel and camp on durable sites
dispose of waste properly
leave what you find
minimize campfire impacts
respect wildlife
be considerate of other visitors

to more information please visit http://www.lnt.org/
-continue-

25.1.11

episode 11 :- DEMAM

seram sejuk
badan panas
sakit-sakit badan
not in mud
tomorrow has test
not study yet!!
so cold
mata nak pejam je
sah demam!!

20.1.11

episode 10 :- L.O.V.E


apa itu CINTA?? 
adakala cinta itu sukar ditafsir
adakala cinta itu sukar dimengerti
adakala cinta itu BUTA
benarkah??
 atau insan yang bercinta itu buta??
BUTA HATI..BUTA AKAL..
hingga tak nampak kebenaran

ALLAH ciptakan cinta itu suci
supaya manusia taat dan cinta pada yang SATU
mampukah cinta kita setia??
untuk selamanya~~

-cinta itu bukan hak kita-



19.1.11

special edition :- skill yang mencabar

ada sesuatu yang istimewa sem ni.. aku mencabar diri dengan mengikuti "skill class-recreation". erm..kalau rakan-rakan sekolah tahu,mesti dorang gelak tak hengat..
erm..apa tu recreation?? blajar apa tu??
recreation mean any activities indoor/outdoor that not making profit.. contohnya, camping, berkelah..
last class, aku belajar menggunakan kompas. yela,,sebagai persediaan untuk camp forest next month. payahlah juga nak mahir guna kompas. silap sikit boleh sesat tau!!
this week, my group will be present about the recreation ethics..
apa tu?? -continue-

15.1.11

episode 9 :- kepulangan yang dinanti

perkhabaran yang ku terima minggu lalu 
benar-benar buat aku tidak sabar menunggu hari itu
yup!!
akhirnya setelah 3tahun mereka kembali semula
kepulangan yang sepatutnya pada awal tahun 2010
kini kepulangan mereka dinanti
dan yang pasti kami sekeluarga berhimpun semula
riuhlah kembali rumah bonda 
apa tidaknya, 
telatah si kecil 2beradik pasti menghiburkan

bersyukur kehadrat Ilahi
destinasi pertukaran perkhidmatan abang ipar tidak lagi di luar negara
malah,
sekadar di negeri sendiri
mudahlah pertemuan diatur andai bonda rindu akan cucundanya

aku mulai menhitung hari
kepulangan yang dinanti adalah ketika aku juga turut bercuti
30 januari 2011
masih ada 2minggu lagi
namun,
jiwaku lebih meronta untuk pulang ke rumah
pasti bonda telah mula mengemas-ngemas
dikerahnya adinda bongsu itu dan ini
hehe~~

doa ku moga semuanya berjalan lancar
amin....

10.1.11

episode 8 :- coret-coret AJL

akhirnya, tirai AJL=Anugerah Juara Lagu yang ke 25 melabuhkan tirai. pemilik anugerah berprestij ini adalah ana rafali dengan lagu tolong ingatkan aku. satu keputusan yang diluar jangkaan dan menimbulkan ketidakpuasan hati dikalangan rakan-rakan. ramai yang menyangka lagu hanyut dendangan faizal tahir mampu menjuarai namum rezeki lebih berpihak kepada ana rafali. wow!! rm35,000 menjadi miliknya seorang. 


walaubagaimanapun, faizal tahir tidak pulang dengan tangan kosong apabila beliau memenangi anugerah persembahan terbaik menerusi lagu hanyut. itulah faizal tahir yang sentiasa memberikan kelainan dalam setiap persembahannya. sangat menakjubkan dan memukau. siap buat silap mata lagi~~cayalah!!


tempat kedua telah menjadi milik meet uncle hussien feat black dengan lagu drama king. lagu oleh taja dan lirik oleh tun teja. kagum mendengar suara black yang semakin menunjukkan peningkatan yang membanggakan. manakala tempat ketiga diraih lagu noktah cinta oleh hafiz. lagu oleh ajai. hafiz turut memaparkan satu gimik yang berkesan dan vokal yang mantap hingga beliau dinobatkan sebagai vokal terbaik. 


secara keseluruhannya, AJL25 kali ini boleh dianggap yang terbaik dari sebelum ini dengan penampilan artis-artis otai dan tersohor untuk acara pembukaan dan selingan. antaranya : frensisca peter, nash, m nasir, dato' sharifah aini, ziana zain dan dato' siti nurhaliza. persembahan daripada finalis-finalis AJL25 yang lain turut mengkagumkan dan telah memberi saingan yang sangat sengit hingga pasti membuat juri pening kepala.


mereka adalah barisan artis-artis pelapis yang terdiri daripada band indie dan artis rancangan realiti.

  1. Kebahagiaan Dalam Perpisahan – Edry Abdul Halim/Edry Abdul Halim/Shahir AF8
  2. Ku Ada Kamu – Edry Abdul Halim/Edry Abdul Halim/Adira AF8
  3. Cinta Sempurna – Yuna
  4. Pelita – Loque/Loque/A.P.I
  5. Berlari – Shazzy Ishak/Tomok
  6. Sofea Jane – Iswandy/Sham/Black Mentor
  7. Mencari Konklusi – Noh/Noh/Hujan
  8. Selamat Malam – Audi Mok/Faizal Tahir
  9. Ekstravaganza – Sam/Bunkface
  10. Jahat – Edry Abdul Halim/Edry Abdul Halim/Stacy
tahniah buat semua kerana telah berjaya hingga ke peringkat ini. cuma belum nasib berpihak kepada mereka. 

4.1.11

episode 7 :- aku dan alaska~ jodoh yang diimpikan

-ALASKA-

tiba-tiba nama itu sering terpacul dibibir
sentiasa ada di ingatan
---------------------------
bukanlah nama seseorang 
tapi sebuah negara
dimana??













kewujudannya dalam diari hidup ku tanpa sengaja
bagaimana??
aku sendiri tidak mengerti
sekadar mengetahui ia sebuah negara bersalji













lantas, 
ia menjadi jodoh yang diimpi
bukan sekadar gurauan kosong
namun cita yang ingin direalisasi
andai hati membawa diri
disinilah pilihan destinasi
==================



3.1.11

episode 6 :- bakal kerjaya ku

sesekali dilihat seolah-olah aku bakal menjadi doktor..
namun tidak~~
pembelajaran ku lebih menjurus ke arah pengkajian cell..


tapi ini baru permulaan~~ 






penjelajahan di alam cell pun bermula~~
siapa sangka begitu komplek & teratur sekali sistem di dalam badan kte


gambaran di atas berlaku di dalam cell kulit kte
begitu menarik untuk dikongsikan bersama~~

2.1.11

episode 5 :- azam yang masih belum tercapai

hari ni 2hb januari 2011
masih tiada azam baru
kerana azam yang dahulu masih belum terlaksana
tidak perlu gopoh
berjuta azam baru pun 
andai tidak tercapai
........................................
hanya sia-sia

mengimbau semula ceritera 2010
pahit manis suka duka
pergaduhan, pertengkaran, pertemuan, perpisahan dan percintaan
diadun sebati menjadi ramuan santapan hidup

fara dan shud
2 nama yang setia bersama
ariff
jodoh yang diharap selamanya
nina, dayah, fareha, azad, azdrin
sahabat baru yg semakin mesra

perjalanan ceritera ku tak jauh berbeza
setiap hari rutin yang sama
tiada yang menarik untuk tatapan umum
namun cukup menarik untuk menjadi sebahagian hidup ku
mewarnakan lagi rentetan sejarah berlalu

1 azam yang masih belum terlaksana
.........................................................
biarlah rahsia
tersemadi sempurna di dada hati
tergarap kemas di minda sanubari

"andai tercapai bulan dilangit, maka sempurnalah satu impian~"



mereka = cinta hati saya!!

mereka = cinta hati saya!!
mom n dad d best in d world!!

my lovely brothers~

teman, sahabat dan rumets

hahahah~~